[RIC Ledenpost] NK Indoorroeien, Veiligheid voorop, Kopij Dolpen

– RIC Ledenpost –

– NK Indoorroeien 2020
– Veiligheid voorop
– Kopij Dolpen

 

 

NK Indoorroeien 2020

Op zaterdag 12 december vindt het NKIR plaats, het Nederlands kampioenschap ergometeren. Diverse jeugdleden en veteranen van RIC doen hier aan mee. Voor de veteranen hebben Daan, Mark, Sjoerd en Karel een ‘ploegen 1000 m’ verroeid. Deze tijden worden net als die van Koen, Tom en Dillan bij de 500m voor de jongens 12-14, doorgegeven aan de organisatie.

Voor de jeugd worden de heats op zaterdagochtend verroeid vanuit de soos. Tussen 9.00 en 10.30 uur roeit de wedstrijdjeugd de NK ergometerwedstrijd over 2000m. Op zaterdag zal er ook een livestream verzorgd worden. Je kunt dus thuis meekijken via deze livestream: https://www.youtube.com/watch?v=ctTNHnHgxyk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1C_g7h5o726k2uPaAUS5QDMZ88Yi7DHZJYhu6EwihNMNn4q_01ruoO-U8

09:20 uur roeien in het J16 veld Jeppe, Koen, Tristan en Reinier
10:00 uur roeien in het M18 veld Lucia, Lola, Sarah en Anna
10:20 uur roeit in het J18 veld Antonie

 

Veiligheid voorop, juist in de wintermaanden

De coronasituatie maakt dat deze winter veel meer roeiers in een skiff en C1 roeien dan normaal. Roeiers die anders allang in een meerpersoonsboot zouden zijn gestapt, blijven nu in de skiff of C1 roeien. Daarom willen we alle roeiers in eenpersoonsboot een aantal tips geven voor veilig roeien in de wintermaanden. Maak daarbij zelf een inschatting van de risico’s. Zelfs als er geen vaarverbod is, kan het onverstandig zijn om te gaan roeien in de winter. Omslaan kan iedereen gebeuren en in koud water is dat een groot risico.

Tips voor skiffen en C1 roeien in de winter:

  • Ga niet alleen roeien, maar spreek af om met een groepje het water op te gaan.
  • Blijf bij elkaar in de buurt.
  • Check voor je wegroeit of je snel en gemakkelijk uit de schoenen kan komen.
  • Draag een (fluoriscerend) geel, oranje of wit shirt zodat je goed zichtbaar bent op het water.
  • Neem je telefoon mee in een waterdichte hoes.
  • Sla je om, ga dan op je boot liggen/zitten met je lichaam zo veel mogelijk uit het water en trappel naar de kant. Probeer dus niet naar de kant te zwemmen, want al binnen 5 minuten kan in koud water zogenaamd zwemfalen optreden (je spieren worden dan zo koud dat ze niet meer werken). Hoe beter je stuurboordwal houdt, des te minder ver het naar de kant is. Klim alleen weer in de boot, als je dat goed én snel kunt.
  • Roeimaatje: sta droge kleding af aan de natte roeier. Bel 112 als de natte roeier te koud of verward is.
  • Red eerst je zelf, de boot is van later zorg.
  • Neem altijd droge kleding mee naar RIC, zodat je na het roeien of bij omslaan wat warms kunt aantrekken.
  • Overweeg de aanschaf van een reddingsvest dat geschikt is voor roeien bijvoorbeeld de Secumar Free 100 of de Secufit. Helaas zijn deze reddingsvesten wel prijzig: 115 euro resp. 204 euro.

 

Kopij Dolpen

Het zijn de donkere dagen voor Kerst. Nog steeds gelden er strenge coronamaatregelen. Wat doe je zoal in deze tijd? Nog steeds aan het roeien, in een skiff of C1? Of heb je andere (sportieve) activiteiten opgepakt? Schrijf er bij de Kerstboom over en stuur je verhaal als attachment naar dolpen@ricamsterdam.nl. De Dolpenredactie ontvangt bijdragen graag uiterlijk zaterdag 2 januari. Rechtenvrije foto’s (300 dpi, niet verkleinen svp) zijn welkom